جعبه فرمان ال 90 یکی از اجزای تشکیل دهنده ی حیاتی این ماشین سواری محسوب میشود. این ماشین حدودا 10 سال قبل، با نام رنو تندر وارد بازار ماشین ایران شد و نام اصلی این خودرو داچیا لوگان میباشد. اغلب مردم این ماشین را بانام ال 90 میشناسند.
خودرو سازی ایران در سال 1386 به این نتیجه رسید که باید هم تیپ با پراید ماشینی برای خانوار طراحی و عرضه نماید. این خودرو در ابتدا از نظر قیمت شبیه به پراید بود اما پس از کشمکش ها و تصمیم گیری های فراوان از نظر قیمت از پراید پیشی گرفت و همچنان طرفداران ویژه خود را دارد. ال 90 در سه تیپ E0، E1 و E2 عرضه و ارائه شد که مدل دنده اتومات آن بسیار مورد توجه مخاطبان قرار گرفت.
جعبه فرمان چیست ؟
برای اینکه راننده ی یک خودرو بتواند توسط فرمان به خودروی خود جهت بدهد و آن را کنترل کند، نیازمند همکاری اجزای یک سیستم هوشمند و قدرتمند میباشد. یکی از سیستم های مهم برای کنترل فرمان که به خودرو جهت و حرکت میدهد، سیستم فرمان نام دارد. این سیستم با انتقال نیروی چرخش فرمان به لاستیک های ماشین، مسیر حرکت آن را مشخص میکند. یکی از اجزای مهم و اساسی این سیستم جعبه فرمان نام دارد. این جعبه شامل اجزای دیگری میباشد که هرکدام به نحوی وظایف مهمی را در این سیستم برعهده دارند. قیمت جعبه فرمان ال 90 و سایر ماشین ها بسته به نوع، برند آن ها متفاوت است.
وظیفه جعبه فرمان ال 90
جعبه فرمان ال 90 یکی از اصلی ترین اجزای سیستم فرمان است. وظیفه جعبه فرمان ال 90 این است که نیروی گشتاور وارده به فرمان را به چرخ های خودرو انتقال می دهد. جایگاه جعبه فرمان بر روی اتاق خودرو است و به وسیله مفصل ها و سیبک ها، گشتاور و دوران فرمان به سگ دست انتقال می یابد. با باز کردن جعبه فرمان ال 90 با اجزای مخصوص و متنوعی روبه رو میشویم که هرکدام وظایف منحصر به خود را دارند.
وظایف این بخش از سیستم فرمان عبارتند از:
- کاهش حرکت دورانی فرمان
- افزایش گشتاور
- تبدیل کردن حرکت دورانی غربیلک به حرکت خطی
- تغییر صفحه دوران غربیلک فرمان به صفحه مکانیکی فرمان
جعبه فرمان شامل تنوع و گستردگی زیادی میباشد که هرمقدار کیفیت آن بالاتر باشد کنترل فرمان توسط راننده ی خودرو ساده تر است. بطوری که فرمان راحت تر و نرم تر حرکت میکند و راننده کنترل بیشتری بر آن دارد.
انواع جعبه فرمان
از نظر بالا رفتن گشتاور و افزایش راحتی استفاده از فرمان برای راننده، جعبه فرمان به دو گروه تقسیم میشود.
- مکانیکی: استفاده از این نوع جعبه فرمان به علت پیشرفت صنایع خودروسازی در خودروها تا حد زیادی کاهش یافته است. علت آن این است که تامین کردن و انتقال گشتاور نیرو به چرخ ها توسط راننده خودرو باعث واردشدن فشار به دست راننده و خستگی وی میشود.
- نیازمند به توان کمکی: برخلاف جعبه فرمان مکانیکی که باعث فشار به راننده و خستگی وی میشود، جعبه فرمان با توان کمکی، زمینه آسایش و راحتی را برای راننده فراهم میکند.بنابراین برای چرخش فرمان به نیروی زیادی احتیاج نیست و با کمترین نیرو توسط سیستم هیدرولیک و الکترونیک چرخش چرخ ها اتفاق می افتد.
اجزای جعبه فرمان ال 90
هرکدام از اجزای جعبه فرمان ال 90 دارای وظایف منحصر به خود هستند و وجود هرکدام برای انجام وظایف اصلی این سیستم لازم است. اجزای تشکیل دهنده جعبه فرمان عبارتند از:
- میل فرمان: یک میله می باشد که غربیلک فرمان را از طریق یک عدد پیچ، به جعبه فرمان وصل مینماید.
- میله درگ: وظیفه این قسمت ایجاد ارتباط بین پیتمن و شغال دست است.
- سگ دست: شکل ظاهری این قسمت باعث انتخاب این نام برای آنها شده است. حرکت شغال دست باعث چرخش سگ دست میشود که در نتیجه چرخ ها به چرخش درمی آیند.
- غربیلک فرمان: یک قطعه ی دایره ای با روکش فلزی، پلاستیکی که در داخل کابین خودرو قرار دارد و نیروی دست راننده را به سیستم فرمان انتقال می دهد. وظیفه ی دیگر این قطعه افزایش گشتاور میباشد. قابلیت تغییر زاویه و ارتفاع یکی دیگر از ویژگی های غربیلک در خودروهای جدید میباشد.
سوپاپ هیدولیک، بازوی فرمان، جک هیدرولیک، بوش جعبه فرمان ال 90 و کاسه نمد جعبه فرمان ال 90 از دیگر اجزای جعبه فرمان این خودروی پرفروش محسوب میشوند که برای تعمیر آسیب وارده به هر یک از آن ها نیازمند شخصی هستید که راهنمای تعمیر جعبه فرمان ال 90 را در اختیار داشته باشد و تجربه کاری موفقی در این زمینه داشته باشد.
علائم خرابی جعبه فرمان ال 90
از آنجایی که جعبه فرمان از اجزای اصلی و مهم خودرو محسوب میشود بنابراین توجه به سلامت این جعبه بسیار مهم و حائز اهمیت میباشد. در صورت بروز هریک از موارد زیر لازم است که علل خرابی جعبه فرمان ال 90 را جویا شوید و برای برطرف کردن آن اقدام نمایید.
- شنیدن صدا هنگام چرخش فرمان به هرسمت: شنیدن صدای جیغ مانند هنگام چرخش فرمان، نشان دهنده آسیب دیدن میل لنگ یا نیاز به ریگلاژ است. همچنین ممکن است این صدای غیرعادی به علت کاهش روغن هیدرولیک کم یا کیفیت بد روغن باشد.
- سفت شدن فرمان: این مورد از عیوب نیازمند چک کردن تسمه هیدرولیک، کیفیت روغن هیدرولیک و کافی بودن مقدار روغن هیدرولیک در مخزن میباشد که باید برای تعمیر پمپ هیدرولیک ال 90 به مکانیکی ها و نمایندگی های مجاز مراجعه فرمایید.
- ریخته شدن روغن از سیستم هیدرولیک: روغن ریزی جعبه فرمان ال نود شامل روغن ریزی در قطعات پمپ هیدرولیک، شیر هیدرولیک، سوییچ الکتریکی لوله فشار و مخزن هیدرولیک میباشد.
برای حل این مشکلات باید به افرادی که آموزش تعمیر جعبه فرمان ال 90 را به صورت حرفه ای و تخصصی دیده اند مراجعه نمود و زمان تعمیر جعبه فرمان ال 90 بسته به نوع آسیب و عیبی که دارد برای آن متفاوت میباشد.
علل خرابی جعبه فرمان ال 90
پس از شناسایی علائم خرابی جعبه فرمان نوبت به شناسایی علتهای خرابی این جعبه میرسد که موارد زیر از عمده ترین علت های خرابی جعبه فرمان است.
- روغن هیدرولیک نامناسب و عوض نکردن روغن در مدت زمان طولانی
- عدم استفاده از اجزای مرغوب برای جعبه فرمان
- عدم استفاده از رینگ و لاستیک استاندارد
هزینه تعمیر جعبه فرمان ال 90 بستگی به نوع آسیبی که به آن وارد میشود توسط مکانیک مشخص میشود. تعرفه ی مشخصی برای این امر وجود ندارد زیرا علل خرابی جعبه فرمان متفاوت است.
علت کم شدن پرتاب باد بخاری مگان
یکی از مواردی که باعث نگرانی رانندگان خودروها از جمله مگان و ال 90 میشود، کم شدن باد بخاری ماشین در فصول سرد سال است که علل آن عبارتند از:
- کثیفی و جرم گرفتگی رادیاتور و لوله های آن یکی از دلایل کم شدن پرتاب باد بخاری میباشد.
- در صورت کم بودن آب در موتور، عمل تبدیل آب به حرارت صورت نمیگیرد.
- خراب بودن دریچه بخاری نیز نقش مهمی در کم شدن باد خروجی از آن دارد.
- خراب بودن فن که در صورت عملکرد نادرست آن آب موتور داغ میشود ولی به هوای محیط منتقل نمیگردد نیز از علل اصلی کم شدن باد بخاری میباشد.
کلام پایانی
خرابی جعبه فرمان و بخاری ماشین ها از جمله مگان، ال 90 و پراید و سایر خودروها نیازمند شناخت کامل با اجزای مرتبط با آن ها میباشد. اگر شناخت کافی و درستی از ابزار و عملکردهای آن ها نداشته باشیم درنتیجه نمیتوان به دنبال رفع مشکل خودرو بود. با مطالعه موارد فوق شما به شناخت نسبی راجب به جعبه فرمان و بخاری ماشین رسیدید ولی برای رفع اساسی مشکل باید به نمایندگی های مجاز و مکانیکی های کاربلد مراجعه فرمایید.