تعویض شمع کپچر بعد از مدتی بسیار لازم و ضروری میباشد، چراکه باعث عملکرد بهتر خودرو میگردد. کار تعویض شمع به صورت حدودی یک ساعت زمان میبرد. اگر وقت صرف کنید و این کار را یاد بگیرید میتوانید هزاران تومان از پولتان را ذخیره کنید. همانطور که تعویض روغن کپچر نیاز به توجه دارد، تعویض شمع هم نیاز به سرویسدهی مناسب دارد. بعد از چند وقت کارکرد خودرو، حتما به تعویض شمع کپچر اقدام کنید.
ابزار مورد نیاز تعویض شمع کپچر
- فاصله سنج
- دم باریک
- ژنده پوش
- مجموعه سوکت / ضامن دار
- سیم کش شمع
- سوکت چرخان
- آچار گشتاور
- مواد مورد نیاز
- ترکیب ضد تشنج
- گریس دی الکتریک
- شمع ها
چرا شمعها باید تعویض شوند؟
زمانی که جرقه از بین دو شکاف الکترود عبور میکند، مقدار کمی فلز را میسوزاند یا در واقع آن را دچار فرسایش میکند. به مرور زمان قطر شکاف آن قدر افزایش پیدا میکند که جرقه نمیتواند به راحتی عبور کند. در این زمان شما علائمی را در خودرو مشاهده میکنید و کارکرد خودرو کاهش پیدا میکند. علائمی مانند شتاب ضعیف در خودرو، روشن شدن چراغ چک، سوخت بیش از حالت استاندارد مصرف میشود و همچنین دچار خطای مسافتی میشوید.
زمان بررسی و تعویض شمع کپچر
هر خودرویی کارکرد مناسب خودش را دارد ولی به صورت استاندارد شما باید بعد از طی کردن مسافت ۶۰ هزار کیلومتر نسبت به تعویض شمع کپچر اقدام کنید. همچنین میتوانید در این باره از دفترچه راهنمای خودرو نیز کمک بگیرید. اگر نمیدانید که چه زمانی نسبت به تعویض شمع کپچر اقدام کردید، بهتر است آن را باز کنید و از درستی شمعها مطلع شوید.
علائم خرابی شمع کپچر
همانطور که تعویض روغن که نیاز به پیگیری و مراقبتهای ویژه دارد، تعویض شمع کپچر نیز نیاز به مراقبت دارد. بعد از طی کردن مسافت مشخصی از جانب سازنده خودرو، شمع شروع به فرسوده شدن میکند. زمانی که شمع خراب شود به عملکرد موتور آسیب وارد میکند و شما شاهد گاز هرزخوردن خودرو خواهید بود.
در واقع با توجه به مسافتی که طی میکند، کارایی لازم را ندارد و آن طور که باید شتاب نمیگیرد. اگر بدتر از این موارد نیز اتفاق بیافتد، شما خسارات زیادی را متحول میشوید. برای مثال زمانی که شمعهای جرقه زن از کار بیافتند، در سرسیلندر گیر میکنند و آسیبهای زیادی را به موتور خودرو وارد میکنند.
اگر کار تعویض قطعات آسیب دیده به جایی برسد که شما مجبور به برداشتن دوشاخههای مسدودشده شوید، قطعا هزینههای زیادی را متحول میشوید. مخصوصا اگر سرسیلندر دچار آسیب شدهباشد. تعویض زود هنگام شمع به شما کمک میکند که از مانع از خسارات زیاد شوید.
مراحل تعویض شمع کپچر
میزان موفقیت تعویض شمع کپچر بستگی به میزان دانش شما از قطعات درونی خودرو دارد. اگر نمیدانید که چه قطعاتی در خودرو وجود دارد و یا کار با آنها را نمیدانید، بهتر است کار را به یک متخصص بسپارید. اگر نسبت به قطعات خودرو آشناییت دارید بهتر است کار را در گاراژ خانهتان آغاز کنید.
آماده سازی خودرو
ابتدا گاراژ را کاملا آماده کنید، ابزارآلات مشخص این تعویض را مهیا کنید. سپس کابوت را بالا بزنید و درپوش پلاستیکی را بردارید تا مجموعه پاک کننده هوا از بالای آن خارج شود. حالا زمان آن است که شیلنگ جارو برقی را جدا کنید. در هنگام انجام این کار هر شیلنگ را برچسب بزنید که در هنگام نصب مجدد دچار اشتباه نشوید.
حتما توجه داشته باشید که قبل از آن که موتور را جدا کنید قسمت بالای آن چهار سیلندر را کاملا به خاطر بسپارید. حالا زمان آن است که هوای فشردهشده اطراف سیم پیچهای احتراق را منفجر کنید تا از ریختن مواد خام به درون سیلندر جلوگیری شود. قبل از اینکه ابزارآلات جدید و دوشاخه نو را نصب کنید باید مطمئن شوید که روی موتور هیچ گونه کثیفی باقینمانده است.
سیم پیچ را بردارید
کانکتور برق سیم پیچ احتراق را به بالا بکشید و به آن فشار وارد کنید تا از روی زبانه قفل جدا شود. حالا کانکتور برق را از سیم پیچ جدا کنید. پیچ نگهدارنده سیم پیچ را از موقعیت خود بردارید و کل سیم پیچ را درآورید.
دوشاخه را بازکنید
هرگونه کثیفی که روی دوشاخه ایجاد شده است را از روی آن بردارید. سوکت شمع را به درستی بر روی شمعها قرار دهید. هر سوکت باید متناسب با اندازههای شمع باشد. اگر سوکت شمع چرخان را نصب کنید، کار را برایتان آسان تر میکند. برای شلکردن دوشاخه باید آنها را در جهت عقربههای ساعت بچرخانید. گاهی ممکن است دوشاخه در خودرو کاملا واضح در دسترس قرار نگیرد. هر مقدار که محفظه موتور فشردهتر باشد، رسیدن به دوشاخه سختتر میشود. اما نگران نباشید، چراکه تمامی دوشاخهها را میتوان جدا کرد.
شمع را خالی کنید
ابتدا باید شاخهها را کاملا از جای خود بردارید. شکافهای شمع را برای تعویض بررسی کنید. گیج شکاف را باید بین الکترودها بلغزانید تا سیم بین آنها کمی حالت کشیدگی پیدا کند. شکافها باید کاملا میزان باشند. اگر شکاف کوچک بود، باید آن را با گیج شکاف بازکنید و اگر شکاف خیلی بزرگ بود باید به آرامی بر روی سطح جامد الکترود جانبی ضربه بزنید. لایهای کم از ضد گیر را بر روی رزوههای دوشاخه قراردهید و با دست دوشاخه را به سرسیلندر ارتباط دهید.
پلاگین جدید را نصب کنید
گشتاور شمع در موتور بسیار لازم و ضروری است. همیشه به این نکته توجه داشته باشید که باید از آچار گشتاور برای تنظیمکردن آن استفاده کنید. گشتاور اگر متناسب نباشد، منجر به دمیدهشدن شمع از سرسیلندر و رزوهها و همچنین باعث خرابی دوشاخه میشود. اگر از ضد گیر بر روی آن استفاده کردید، گشتاور را تا ۱۰ درصد کاهش دهید.
بوت شمع را وصل کنید
قبل از آن که سیم پیچ را مجددا در جای خود قرار دهید، باید یک لایه نازک از گریس دی الکتریک را درون بوت شمع بمالید. این ماده از احتراق ناقص جلوگیری و برای تعویض مجدد کار را راحت تر میکند. همه چیز را طبق موقعیتشان درجای مناسبش قرار دهید. سیم پیچ احتراق، پیچ نگهدارنده و کانکتور برق سیم پیچ را مجددا نصب کنید.
سخن پایانی
تعویض شمع کپچر را باید مانند بسیاری دیگر از قطعات جدی گرفت. هر قطعهای مانند یک سیستم وظیفهای را برعهده دارد. اگر بنابر هر دلیلی هرکدام دچار اختلال شوند، کار بقیه قطعات نیز سخت میشود. بنابراین سرویس دورهای کپچر را جدی بگیرید.