به جرات می توان ترمز خودرو را مهمترین و اساسی ترین بخش ایمنی وسیله نقلیه دانست، اگر ترمزهای خودرو به موقع کار نکند، راننده قادر نیست وسیله نقلیه خود را کنترل نماید! سیستم ترمز خودروها از زمان های بسیار قدیم دستخوش تغییرات و پیشرفت های مختلفی بوده است. ترمزهای سیمی، ساده ترین نوع ترمزهای مورد استفاده در خودروهای اولیه بودند که جای خود را به ترمزهای امروزی مانند ABS و سیستم EBD داده اند. خرابی ترمز خودرو باعث ایجاد تصادفات جدی می شود خوشبختانه در خودروهای امروزی، علائم خرابی ترمز را می توان به راحتی تشخیص داد. در این مقاله در مورد این نشانه ها و علل خرابی ترمز بخصوص در خودرو های رنو صحبت خواهیم کرد.
علائم خرابی ترمز چیست؟
صدای ساییدن و یا خراشیده شدن
یکی از بارزترین علائم خرابی ترمز، صدای ساییدن است. اگر پا روی پدال ترمز گذاشتید و این صدا را شنیدید، باید ترمزها را چک کنید. دو دلیل احتمالی وجود دارد:
-
- شرکت تولید کننده ترمز، این صدا را ایجاد کرده است تا متوجه رسیدن زمان تعویض آن شوید.
- لنت های ترمز آنقدر نازکند که قطعات فلزی سیستم ترمز در واقع به یکدیگر ساییده می شوند.
چراغ نشانگر ABS روشن است
با روشن شدن چراغ ABS، این احتمال وجود دارد که مشکل بزرگتری ایجاد شود بنابراین نیاز است تا خودروی خود را به نزدیکترین تعمیرگاه برده تا کارشناس مربوطه کد کامپیوتر را بخواند و علت اصلی را پیدا نماید.
وسیله نقلیه را به چپ یا راست بکشید
در هنگام ترمز گرفته دقت داشته باشید تا خودروی شما به اطراف کشیده نشود! اگر احساس کردید که خودرو به یک سمت کشیده می شود، احتمال اینکه لنت های ترمز شما از کار افتاده باشد زیاد خواهد بود. علت دیگری که وقوع آن دور از انتظار نیست رسوب در روغن ترمز یا گیر کردن سیلندر ترمز می باشد.
ارتعاشات غیر عادی
اگر هنگام ترمزگیری، لرزش غیرعادی در پدال ترمز یا هر جای دیگری از خودرو احساس کردید، قطعا ترمز خودرو معیوب است. این مشکل عموماً در اثر خراشیدگی یا تاب برداشتن روتورهای ترمز ایجاد می شود. روتور همان چیزی است که لنت های ترمز به آن کشیده می شوند و خودرو را متوقف می کنند. هنگامی که روتور تکان می خورد، سطح ناهموار شده و به همین دلیل لنت ها نمی توانند سایش ایجاد کنند؛ در نتیجه نیروی ترمز کاهش یافته و شما آن را به صورت لرزشی در پدال ترمز احساس می کنید.
عدم سفت بودن پدال ترمز
اگر نیاز بود پدال ترمز را تا کف ماشین ترمز پایین آورید یا اگر احساس می کنید که پدال کمتر از آنچه باید باشد، هست؛ احتمالاً لنت های خودرو رنو شما کاملاً فرسوده شده و باید تعویض گردد. در بدترین حالت ممکن است در لوله ترمز هوا وجود داشته باشد یا روغن ترمز از بین رفته باشد! برای اینکه ازاحتمال وقوع خطرات ناشی از سفت بودن پدال ترمز در امان باشید نیاز است به یک تعمیرگا تخصصی رنو مراجعه نمایید تا خیالتان آسوده گردد.
علت خرابی ترمز در خودرو های رنو
۱ – لنت ترمز بی کیفیت
اگر کیفیت لنت ترمز پایین باشد، موارد زیر رخ می دهد:
- هنگام ترمزگیری، صدای سوت یا جیغ از چرخ ها شنیده می شود.
- قدرت ترمز کمتر از حد معمول خواهد بود.
۲ – روغن ترمز بی کیفیت
نیروی ترمز از طریق روغن ترمز به لنت ها منتقل می شود و روغن ترمز به دو صورت نیروی ترمز را ضعیف خواهد کرد:
- از روغن ترمز توصیه شده توسط سازنده استفاده نکنید!!! (همه خودروها از روغن ترمز آبی یا زرد استفاده می کنند)
- روغن ترمز در اثر گردش بیش از حد رطوبت را جذب می کند و به ویژه در هنگام گرم شدن بیش از حد (به دلیل ترمز شدید و مداوم) بی اثر می شود. خودروسازان توصیه می کنند روغن ترمز را هر ۴۰ هزار کیلومتر تعویض نمایید. هنگامی که لنت ترمز و روغن ترمز بیش از حد داغ شود، عملکرد ترمز به میزان قابل توجهی کاهش می یابد، به همین دلیل است که رانندگان با تجربه از دنده معکوس استفاده می کنند تا از ترمز بیش از حد استفاده نکنند.
۳ – خرابی بوستر ترمز
بوستر، تقویت کننده ترمز است و در واقع خرابی آن باعث خوب عمل نکردن ترمز می شود. در این صورت به اصطلاح ترمز به «چوب» تبدیل می شود. یعنی با وجود اینکه موتور ماشین کار می کند، پدال ترمز محکم زیر پا قرار گرفته و فشرده می شود.
- نحوه تست بوستر ترمز: وقتی موتور ماشین خاموش می شود، پای روی پدال ترمز را فشار دهید و ماشین را روشن کنید، اگر بوستر خوب باشد پدال ۲ یا ۳ سانتی متر پایین می آید.
۴ – خرابی پمپ ترمز / وجود هوا در سیستم ترمز
اگر قسمت لاستیکی داخل پمپ ترمز آسیب ببیند، در مسیر روغن ترمز اختلال ایجاد می شود و در این صورت هنگام رانندگی، پدال ترمز از حالت عادی پایین تر آمده و عملکرد ترمز ضعیف می شود. اگر به هر دلیلی سطح روغن ترمز کمتر از مقدار مشخصی باشد، هوا به جای روغن ترمز وارد سیستم ترمز می شود و سپس کارکرد ترمز ضعیف می شود.
۵ – نشت روغن از سیستم ترمز گیری
اگر روغن ترمز از سیلندرهای ترمز نشت کند، پس از باز کردن چرخ ها به راحتی قابل مشاهده خواهد بود که به ۳ طریق نیروی ترمز را ضعیف می کند:
- در صورت ادامه نشتی، سطح روغن ترمز در مخزن کاهش می یابد و پس از پایین آمدن سطح به زیر سطح معین، هوا به جای روغن ترمز وارد سیستم ترمز می شود و در نتیجه سیستم ترمز ضعیف می شود.
- قسمتی از روغن ترمز از سیلندر نشت می کند و در نتیجه حداکثر نیروی ترمز به داخل سیلندر و در نهایت لنت ها نمی رود.
- روغن کاری سطح لنت و دیسک ترمز با روغن ترمز فیلتر شده باعث کاهش اصطکاک بین لنت و دیسک و کاهش نیروی ترمز می شود.
۶ – هنگام ترمزگیری فرمان را به یک سمت بکشید.
اگر به دلایلی نیروی ترمز به طور یکنواخت بین چرخهای چپ و راست محور جلو یا عقب توزیع نشده باشد، با یک ترمز قوی، ماشین به یک سمت کشیده میشود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی شده است نکات مفید و کاربردی در مورد خرابی ها و آسیب های احتمالی به سیستم ترمز توضیح داده شود. بدون شک مشکلات ترمز می تواند بیشتر از مواردی باشد که نام بردیم. توصیه می کنیم پس از مشاهده هر نوع مشکل در سیستم ترمز خودروی رنوی خود با تعمیرگاه تخصصی رنو وان تماس بگیرید تا مشکل به درستی بررسی و رفع شود.